Microtie-oor site

Microtie:

Microtie:

Betekent klein oor. De term wordt gebruikt voor een aangeboren afwijking waarbij de oorschelp onderontwikkeld is.

 

Atresie:

Als bij de geboorte geen open gehoorgang aanwezig is.


Microtie

Inleiding.

Het woord microtie is afkomstig uit het Grieks en betekent klein oor (micro = klein, oto = oor). De term wordt gebruikt voor een aangeboren afwijking waarbij de oorschelp onderontwikkeld is. De afwijking komt meestal voor aan n kant, soms zijn beide oren afwijkens. Microtie komt voor bij 1 op de 5000 baby's.

De oorzaak van microtie is onbekend. Wel weten we dat het al heel vroeg in de zwangerschap ontstaat. Van sommige medicijnen tegen epilepsie denkt men dat ze de kans op microtie verhogen wanneer ze in de zwangerschap worden gebruikt. Microtie als onderdeel van Hemifaciale Microsomie is niet erfelijk. De afwijking blijft dan beperkt tot n oor. Microtie kan op zichzelf voorkomen. Ook kan de aandoening deel uitmaken van het Treacher Collinssyndroom en is dan erfelijk en beide oren zijn aangedaan.

Kenmerken

De ernst van microtie kan aangegeven worden in drie gradaties: 1.Het oor is aangelegd, maar onderontwikkeld. De uitwendige gehoorgang kan normaal zijn of vernauwd. 2.De bovenste oorhelft ontbreekt en de onderste helft is misvormd. De uitwendige gehoorgang is meestal niet aangelegd. De oorlel en oorschelp zijn te herkennen. 3.Er is alleen een oorlel en/of enkele kraakbeenrestjes. De oorlel staat meestal laag en naar voren. De uitwendige gehoorgang is ook hier niet aangelegd.

Als de gehoorgang niet aangelegd is, kan het middenoor ook minder ontwikkeld zijn. Soms is ook het binnenoor niet goed aangelegd. Hierdoor kan het gehoor verminderd zijn, doordat geleiding van het geluid via de lucht niet mogelijk is.

Ondanks de niet aanwezige gehoorgang kan een middenoorontsteking wl voorkomen.

Wat is er aan te doen?

Gehoor:

Als aan beide kanten het oor niet goed is aangelegd, bestaat er een ernstig gehoorsverlies. De KNO-arts zal door middel van gehoortesten onderzoeken hoeveel geluid opgevangen wordt.

Bij microtie aan n kant is het andere oor goed genoeg om goed te horen. De KNO-arts zal beoordelen of herstel van de gehoorgang en het middenoor zinvol en haalbaar is. Aan de aangedane zijde kan het geluid meestal wel voortgeleid worden via het bot van het rotsbeen, waardoor een hoortoestel (beengeleider) mogelijk is.

Oorschelp:

Het is mogelijk om een oorschelp te maken. Het maakt het horen niet beter. De pati?nt doet het verzoek meestal om zich compleet te voelen en om een bril te kunnen dragen. Een oorschelpcorrectie kan plaatsvinden met behulp van eigen weefsel (oorschelprecontructie) of met een oorprothese.

Hierbij wil ik verwijzen naar het Centrum voor Aangeboren Oorschelpafwijkingen.

Op welke leeftijd moet de oorreconstructie worden gedaan?

Vanaf ongeveer het zevende jaar is oorreconstructie mogelijk. Het normale oor is dan grotendeels volgroeid. Het beste tijdstip voor operatie hangt ook af van de motivatie van het kind.


Atresie

Soms is bij de geboorte geen open gehoorgang aanwezig. Men spreekt dan van een atresie. Vaak is dan ook de oorschelp niet of slechts gedeeltelijk ontwikkeld en zijn er afwijkingen in het middenoor en het binnenoor. Door middel van plastische chirurgie is het soms mogelijk om een nieuwe gehoorgang te creen. Dat heeft natuurlijk alleen maar zin wanneer er met behulp van afbeeldingstechnieken en audiologisch onderzoek is vastgelegd dat er een bruikbare gehoorfunctie aanwezig is.

Microtie-atresie forum

Gastenboek

Links